Tijdens de raadsvergadering van dinsdag 21 januari heeft de gemeenteraad unaniem ingestemd met het voorstel van wethouder Cornelis om snel te beginnen met noodzakelijk onderhoud, snelle herstelwerkzaamheden en verder onderzoek naar de renovatie van het park Laagwatersloot, het park tussen de Blaricummermeent en de Bijvanck in. De situatie in het park is nu gevaarlijk voor fietsers en voetgangers omdat de bomen voor gevaar zorgen door vallende takken. Dit komt omdat de bomen oud en ziek zijn. De wortels zijn aangetast door de hoge waterstand. Deze waterstand gaat aangepakt worden tijdens de renovatie waardoor het park en alle aanwonenden in de Bijvanck hopelijk geen last meer hebben van het water.
Dit betekent dat de gemeente nu zo snel als mogelijk aan de slag gaat met het veiligstellen van de bomen en het uitvoeren van tijdelijke herstelmaatregelen aan paden. Daarnaast gaat de gemeente in gesprek met inwoners en worden er verschillende onderzoeken uitgevoerd. Op basis van deze informatie gaat de gemeente een ontwerp uitwerken dat waterbeheer, biodiversiteit en gebruiksvriendelijkheid combineert. Met dit ontwerp gaat het college daarna terug naar de gemeenteraad zodat de gemeenteraadsleden opnieuw kunnen praten over het ontwerp en de kosten die hier bij horen. De gemeente hoopt in 2027 alle werkzaamheden te kunnen afronden.
Herplant of komen de bomen niet meer terug?
Zowel in de commissievergadering als in de raadsvergadering ging de discussie vooral over de staat van de bomen die er nu staan. Uit het rapport van Hoefakker bleek dat veel bomen oud en ziek zijn maar de vraag is nu hoe daar mee om te gaan. De interpretatie van het rapport liep uiteen bij verschillende raadsleden.
Hart voor Blaricum spande de kroon. Een week eerder liet raadslid Pel al weten dat zij niet zomaar akkoord gaan met het vervangen van de bomen. Volgens hem kunnen deze bomen nog lang mee, ondanks wat de experts in het rapport zeggen. Hart voor Blaricum dringt aan op een second opinion. Daarnaast stelde raadslid Pel dat de bomen helemaal niet opnieuw geplant kunnen worden en dat hierdoor de bomen nooit meer terug zullen komen, volgens hem staat dit in het rapport van Hoefakker. Echter staat dit niet zo letterlijk in het rapport. Er staat dat het onder de huidige bodemomstandigheden mogelijk moeilijk is. Maar deze omstandigheden moeten juist aangepakt worden in de renovatie, dat is een van de hoofdredenen voor de renovatie. Het extra onderzoek zal de mogelijkheden verder uitwijzen.
Dit doemscenario van Hart voor Blaricum lijkt dus nog wat voorbarig en ongefundeerd, en vooral als argument gebruikt te worden om de eigen zin te krijgen de bomen niet aan te pakken. Zowel de wethouder, alle andere raadsleden als het rapport Hoefakker dringen nadrukkelijk aan op herplant van de bomen om het park zo weer sterk en gezond te maken.
De Blaricumse Partij merkte op dat bij graven met zwaar materieel om de wateroverlast op te lossen de bomen die al slecht zijn het juist “nog een keer voor hun donder krijgen” en de wortels dan mogelijk nog een keer aangetast worden. Raadslid Wiegel van de VVD zei dat het enig ongemak gaat geven voor mensen die op de bomen uitkijken als deze geslecht moeten worden, maar dat het goed is om door de zure appel heen te bijten om tot iets moois nieuws te komen. Raadslid Claushuis van het CDA kwam als enige nog terug op de inspreker Slotema van een week eerder en benoemde met een open blik te kijken hoe de biodiversiteit vergroot kan worden en te realiseren dat wat er nu staat misschien niet meer exact hetzelfde terug kan komen maar wel op een mooie andere manier.
Uiteindelijk waren alle raadsleden, inclusief de raadsleden van Hart voor Blaricum, voor het voorstel van wethouder Cornelis voor verder onderzoek en het uitwerken van een ontwerp. Om daarna te bepalen wat te doen.
Op weg naar een ontwerp
Tijdens het nieuwe onderzoek dat de gemeente nu uit gaat voeren zullen waarschijnlijk ook de drie beheer scenario’s uit het rapport van Hoefakker verder onderzocht en uitgewerkt worden.
Tegelijkertijd wordt gekeken naar de situatie met het water, de infrastructuur zoals fietspaden en een mogelijke wadi (Water Afvoer Drainage en Infiltratie). Een wadi bergt regenwater en zuivert het, waarna het water infiltreert in de ondergrond. Zo helpt de wadi tegen wateroverlast en droogte. De wadi heeft verschillende functies in het stedelijk gebied en je vindt ze in vele vormen. Het onderzoek zal uitwijzen wat de beste vorm is voor het park Laagwatersloot.
Later spreekt de gemeenteraad nog over een mogelijke aanpassing in de planning van de Bijvanck renovatie zodat werkzaamheden aan het park en dezelfde kant van de Bijvanck mogelijk gecombineerd kunnen worden. De meningen in de gemeenteraad lijken hierover nog verdeeld.
Hieronder het volledige rapport van Hoefakker, waar we in ons vorige bericht al over spraken (Wordt het park tussen de Blaricummermeent en de Bijvanck gerenoveerd?) en wat een belangrijk onderdeel is geworden van de discussie in de gemeenteraadsvergadering.