nieuws

eteck verandert niets aan indexering maar toch lagere tarieven

22/08/2023

Eteck heeft eindelijk de nieuwe tarieven gecommuniceerd voor 2023. Of eigenlijk zijn het helemaal geen nieuwe tarieven maar is Eteck op de vingers getikt dat hun tarieven boven de maximaal toegestane tarieven van de ACM liggen. Iets wat Eteck natuurlijk al jarenlang had moeten weten.

Eteck verandert niets aan hun rekenmethode of indexering, alleen als hun indexering boven het maximale ACM tarief komt dan mogen ze hun eigen tarief niet meer gebruiken en geldt dus het maximale ACM tarief.

Hier profiteren op dit moment vooral de grotere woningen van die in de hogere categorieën zitten, hun tarief komt ver boven de maximale ACM norm dus geldt voor hen het maximale ACM tarief en niet het Eteck tarief. Voordeel dus voor deze grotere woningen met tarieven die vaak zelfs nog onder het tarief van 2022 liggen.

Voor kleinere woningen geldt dat hun tariefverhoging niet boven de maximale ACM norm komt, dus blijft Eteck gewoon het eigen tarief berekenen. Voor categorie 1 lijkt dit te betekenen dat de verhoging van 73 procent van december 2022 dus gewoon doorgezet wordt nu. Juist voor de kleinere woningen levert dit dus een probleem op. En een schrijnende situatie dat juist deze inwoners nu de verhoging van 73 procent alsnog voor hun kiezen krijgen.

Als de indexering van Eteck op termijn weer onder het maximale ACM tarief komt dan geldt voor iedereen gewoon weer de Eteck indexering, die zij met een intern onderzoek getoetst hebben en als goed beoordeeld hebben. Dan komen dus ook de verschillende categorieën weer terug en de twijfels of de door Eteck berekende BVO vierkante meters wel kloppen.

Afgelopen jaren hebben de tarieven van Eteck waarschijnlijk ook deels boven het ACM tarief gelegen. Echter krijgen alleen inwoners van na 1 januari 2020 dit vergoed omdat zij onder de nieuwe warmtewet van 1 januari 2020 vallen omdat zij daarna in de wijk zijn komen wonen. Voor inwoners van voor 2020 geldt deze nieuwe warmtewet niet. Nu heeft Eteck wel besloten alle inwoners van voor 2020 gelijk te trekken qua tarieven met de inwoners van na 2020 omdat er anders enorme tarievenverschillen in de wijk zouden komen, iets dat juridisch waarschijnlijk ook niet houdbaar zou blijken. Maar voor wat betreft het terugbetalen van teveel betaalde tarieven in de afgelopen jaren worden inwoners van voor 2020 niet gelijk getrokken met inwoners van na 2020, zij krijgen dus geen geld terug over de afgelopen jaren.

Voor veel mensen is hiermee de zaak voorbij omdat zij gelukkig veel minder gaan betalen. Maar toch blijft voor anderen de situatie nog steeds hetzelfde als in december 2022 omdat zij toch een enorme verhoging hebben gekregen. Dit betekent ook dat de vele vragen die wij gesteld hebben aan Eteck nog steeds onbeantwoord blijven. Na de zomer gaat Eteck bewonersavonden organiseren, wij zullen dan opnieuw onze vragen aan hen voorleggen want er is nog steeds op veel vlakken nog geen duidelijkheid gekomen.